Kas oled kunagi sellele küsimusele mõelnud?
Igapäevaste rutiinide kujundamine on oluline osa lapse arengust ja heaolu tagamisest. Rutiinid aitavad luua lapse igapäevaelus struktuuri ja kindlustunde. Allpool on välja toodud mõned põhjused, miks võiksid lapse elus olla kindlad rutiinid:

1. Stabiilsus ja turvatunne: Rutiini abil toimuvad tegevused regulaarselt. Teades, mida oodata, tunneb laps end oma keskkonnas mugavalt ja turvaliselt. Lapsed oskavad paremini kohaneda erinevates olukordades ning üleminek uutele tegevustele on sujuvam.

2. Edutunne ja enesehinnangu tõus: Korduvate tegevuste tegemine annab lapsele edutunde. Laps tunneb uhkust, kui saab ise oma toimingutega hakkama. Näiteks hommikul ärgates läheb ise potile, peseb näo ja hambad. Seejärel vahetab tuduriided päevariiete vastu ning läheb hommikust sööma. Edu ja enesehinnangu tõus seisnebki selles, et aja möödudes saab laps juba iseseisvalt hakkama.

3. Vastutuse võtmine: Igapäevaste rutiinide kaudu õpib laps võtma vastutust. Ta tunneb, et saab ise valikuid teha. Rutiinide olemasolul ei oota laps vanema suunitlust, vaid julgeb ise võtta vastutust ning iseseisvalt liikuda järgmise tegevuse juurde. Ta teab täpselt, millal on hammaste harjamise aeg ja oskab iseseisvalt magamise riided päevariiete vastu vahetada.
Samuti on hea rutiine luua ka lapse toas. Näiteks igal päeval enne magama mineku aega koristada oma tuba. Aja möödudes ka see kinnistub, suureneb vastutuse võtmine ning koristab heameelega enda mänguasjad õigetele kohtadele.

4. Stressi ja pahameele vähenemine: Rutiinide päevakorda toomine võib tekitada lapses kahtlusi, stressi, pahameelt ning võimuvõitlust. Tuleks olla kannatlik ning järjepidev! Aja möödudes, igal päeval samade tegevuste tegemine kinnistub ja laps hakkab end tundma rohkem iseseisvamalt. Pahameel ja stress asendub edutunde ning positiivsete emotsioonidega. Lapsel on arusaam, millal ja kuidas teatud tegevused päevakavas toimuvad. See aitab vältida segadust ja ebakindlust ning loob rahuliku keskkonna.

5. Kujuneb kindel ööpäevarütm: Igapäevane une-eelne rutiin, kindlal kellaajal magama minek ja üles ärkamine tekitab lapsel “sisemise kella”. Rutiin aitab last rahustada päevastest tegevustest, mistõttu on ta juba voodisse jõudes rahulik ning unine. Järjekindlalt samade tegevuste kordamine lihtsustab uinumist ja tagab sügavama une. Laps on väljapuhanum!
Une-eelse rutiiniga võiks alustada tund aega enne voodisse minemist.

Kõik rutiinid on lapse jaoks ootamatud ja uued. Ta ei oska neid teha ega tea, mida oodata. Rutiinide päevakorda toomine peab olema järjepidev. Just igal päeval, samade tegevuste järjekord toob edu ja kinnistumise. Kõiki rutiine peaks harjutama vanem koos lapsega. Mänguliselt! Last ei tohiks sundida. Leia viis, kuidas teda suunata ja motiveerida.

Meie e-poes on saadaval mitmed erinevad rutiinitabelid: https://leidliklaps.ee/product-category/rutiinitabelid/

Alljärgnevad artiklid aitavad veel paremini mõista rutiinide olulisust lapse elus
https://www.vkkeskus.ee/lapse-paevakava-ja-rutiin/
https://tarkvanem.ee/kasvatamine-artiklid/miks-lapsed-vajavad-rutiini/